خرابی های نرم افزاری غیرقابل توضیح و پیام های خطا می تواند کار شما را متوقف کند. وقتی این اتفاق می افتد، وسوسه انگیز است که فوراً با پشتیبانی فنی تماس بگیرید. اما قبل از برقراری تماس، مراحل اساسی وجود دارد که می توانید برای رفع اشکالات سخت‌ افزاری و نرم‌ افزاری با رویکرد های تخصصی به تنهایی یا حداقل محدود کردن علل آنها انجام دهید.

مشکلات نرم افزاری

1. با بستن سایر برنامه های باز، رم را آزاد کنید.

هر نرم افزاری از حافظه دسترسی تصادفی (RAM) استفاده می کند. هر چه نرم افزارهای بیشتری روی رایانه شما در حال اجرا باشد، از رم بیشتری استفاده می کند. اگر از دستگاه ‌های قدیمی‌تری استفاده می‌کنید که رم زیادی ندارند، این می‌تواند مشکل ساز باشد. بنابراین اگر یک برنامه نرم افزاری از بارگیری امتناع کرد یا به کندی اجرا می شود، اولین کاری که باید انجام دهید این است که همه برنامه های باز دیگر را ببندید.

اگر می‌خواهید بدانید کدام برنامه‌های باز ممکن است رم شما را درگیر کرده باشند، هر دو سیستم‌عامل ویندوز و مکینتاش (OS) ابزارهایی دارند که این اطلاعات را نمایش می‌دهند:

  • در ویندوز Ctrl+Alt+Delete را بزنید و سپس گزینه Start Task Manager را انتخاب کنید. از پنجره ای که ظاهر می شود، روی تب Processes کلیک کنید، سپس روی آیتم منوی Memory کلیک کنید. این کار تمام فرآیندهای باز را بر اساس میزان RAM استفاده شده مرتب می کند. می‌توانید با کلیک کردن روی دکمه پایان فرآیند، یک فرآیند فرار را خاموش کنید.
  • در Mac OS X، از Activity Monitor (که در نسخه های قدیمی OS X به آن Process Viewer گفته می شود) استفاده کنید. با رفتن به Applications > Utilities به Activity Monitor دسترسی پیدا کنید. هنگامی که Activity Monitor را فراخوانی کردید، برنامه ها را بر اساس میزان مصرف رم با کلیک بر روی ستون با عنوان “حافظه واقعی” مرتب کنید.

2. هرگونه تغییر سخت افزاری یا نرم افزاری اخیر را لغو کنید.

تغییر در نرم افزار و سخت افزار گاهی اوقات می تواند باعث مشکلات نرم افزاری شود، مانند:

تداخل با سایر نرم افزارها: نرم افزارهای تازه نصب شده ممکن است با نرم افزارهای دیگر تداخل داشته باشند. به عنوان مثال، Symantec Norton Antivirus می تواند با محصولات آنتی ویروس رقیب تضاد داشته باشد. بنابراین، اگر اخیراً یک برنامه آنتی ویروس دیگری نصب کرده اید و آنتی ویروس نورتون دیگر به درستی کار نمی کند، حذف آنتی ویروس دیگر می تواند مشکل شما را حل کند.

تغییرات در تنظیمات رایانه: هر گونه تغییرات اخیر در تنظیمات رایانه خود را لغو کنید و دوباره نرم افزار را راه اندازی کنید. به عنوان مثال، کنترل پنل ویندوز دارای گزینه ای برای “تنظیم دسترسی به برنامه و پیش فرض ها” است که به شما امکان می دهد دسترسی به برنامه های خاص را غیرفعال کنید. اگر به طور تصادفی دسترسی به برنامه ای را در اینجا غیرفعال کنید، ممکن است برنامه اجرا نشود.

3. نرم افزار را حذف کنید، سپس آن را دوباره نصب کنید.

گاهی اوقات، مشکلات نرم افزاری به دلیل حذف، به روزرسانی یا حذف فایل های برنامه حیاتی رخ می دهد. برای اطمینان از سالم بودن تمامی فایل‌های لازم، می‌توانید نرم‌افزار مشکل‌دار را به طور کامل حذف کنید، سپس آن را دوباره نصب کنید. حتی اگر برنامه ای را با استفاده از جادوگر حذف داخلی آن حذف کنید (اگر شامل یکی باشد)، باز هم ایده خوبی است که پوشه Program Files هارد دیسک خود را (که معمولاً در درایو C قرار دارد) برای وجود باقیمانده های برنامه بررسی کرده و حذف کنید.

قبل از نصب مجدد، بررسی کنید که آیا نسخه جدیدی از برنامه موجود است یا خیر. ممکن است فروشنده یا توسعه‌دهنده رفع اشکالی را معرفی کرده باشد که مشکل شما را برطرف می‌کند.

مشکلات سخت افزاری

عیب یابی سخت افزاری به فرآیند شناسایی و حل مسائل مربوط به سخت افزار کامپیوتر اشاره دارد. این شامل تشخیص مشکلات اجزایی مانند مادربرد، CPU، RAM، هارد دیسک، منبع تغذیه و لوازم جانبی مانند چاپگر، اسکنر و مانیتور است.

1. عیب یابی مادربرد

این شامل تشخیص مشکلات مادربرد، مانند خازن های معیوب، سوکت های آسیب دیده، یا خطاهای بایوس است.

در یک سیستم کار، بسیار غیرمعمول است که یک مادربرد با کیفیت بالا به جز آسیب صاعقه (به منابع تغذیه و حفاظت رایانه مراجعه کنید) یا سایر سوء استفاده های شدید، از کار بیفتد. یک سیستم مرده بیشتر به دلیل یک منبع تغذیه خاموش است تا یک مادربرد مرده، بنابراین اولین قدم برای عیب‌یابی یک مادربرد ظاهراً مرده، تعویض یک منبع تغذیه خوب است. اگر سیستم با یک منبع تغذیه خوب کاملاً خاموش بماند، احتمالاً مادربرد معیوب است و باید تعویض شود.

2. عیب یابی CPU

این شامل شناسایی مشکلات مربوط به CPU، مانند داغ شدن بیش از حد، تنظیمات نادرست سرعت ساعت، یا مشکلات سازگاری است.

اینجا مهمترین اقداماتی است که می توانید برای جلوگیری از گرمای بیش از حد انجام دهید:

  • مراقب دمای پردازنده باشید: از برنامه مانیتورینگ مادربرد استفاده کنید یا سیستم را راه اندازی مجدد کنید، BIOS Setup را اجرا کنید و قسمت دما و سرعت فن را مشاهده کنید.
  • سیستم را تمیز نگه دارید: دریچه های هوا مسدود شده می توانند دمای پردازنده را تا 20 درجه سانتیگراد بیشتر افزایش دهند. برای حفظ جریان هوای آزاد، هر چند وقت یکبار سیستم را تمیز کنید.
  • از یک خنک کننده CPU خوب استفاده کنید: خنک کننده های CPU از نظر کارایی (و سطح نویز) بسیار متفاوت هستند.

3. عیب یابی RAM

این شامل تشخیص مشکلات مربوط به RAM، مانند ماژول های معیوب، زمان بندی نادرست، یا مشکلات سازگاری است.

4. عیب یابی هارد دیسک

این شامل شناسایی مشکلات مربوط به هارد دیسک، مانند بخش های خراب، خطاهای سیستم عامل یا خرابی های مکانیکی است.

مشکلاتی که در هنگام نصب هارد دیسک رخ می دهد تقریباً همیشه یک موضوع ساده مانند کابل بد یا نادرست وصل شده، تنظیمات نادرست جامپر یا برخی مشکلات بی اهمیت مشابه است. اگر درایو تازه نصب شده توسط سیستم شناسایی نشد، سیستم را خاموش کنید. کابل ها را بررسی کنید و مطمئن شوید که آنها به درستی تراز شده اند و در صورت لزوم آنها را تعویض کنید. مطمئن شوید که درایو برق دارد و سیستم را مجددا راه اندازی کنید.

5. عیب یابی محیطی

این شامل تشخیص مشکلات دستگاه های جانبی مانند چاپگر، اسکنر و نمایشگر است که ممکن است به درایورهای تخصصی یا تنظیمات پیکربندی نیاز داشته باشد.

برای انجام عیب‌یابی تخصصی سخت‌افزار، داشتن درک خوبی از قطعه یا دستگاه سخت‌افزاری خاص و ابزارهای مورد نیاز برای تشخیص و حل مشکلات مهم است. همچنین ممکن است نیاز به مراجعه به اسناد فنی یا مشاوره گرفتن از یک متخصص باشد.

در این مقاله به نحوه عیب یابی مشکلات نرم افزاری و سخت افزاری رایانه شخصی و راه برای رفع آنها پرداختیم. ابتدایی ترین نکته این است که همیشه ابتدا واضح ترین راه حل ها را امتحان کنید. این می تواند زمان و ناامیدی زیادی را برای شما ذخیره کند. در صورتی که راه حل ها پاسخگو نبودند، مراجعه به افرادی که در این حوزه تخصص دارند ضروری می باشد.

خدمات کلینیک صفر و یک